Aprillia, aprillia!

Vaakajänniteaitoja ei valitettavasti ole olemassakaan. Olisihan se kiva, jos aitajohtimia ei tarvittaisi lainkaan, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole pääsemässä niistä eroon. 😉

Aitajohtimen tehtävä

Aitajohtimen eli aitalangan, -köyden tai -nauhan tehtävä on kuljettaa sähkövirtaa aidassa ja johtaa se aitaa koskevaan eläimeen. Mitä pienempi ominaisvastus (Ω/m) aitajohtimessa on, sitä vähemmän se vastustaa sähkön kulkua eli sitä paremmin se johtaa sähköä. Kun aitajohdin johtaa mahdollisimman hyvin sähköä, on paimenestakin mahdollista saada paras teho irti.

Paitsi huonolaatuiset, myös huonokuntoiset aitalangat ovat haitaksi aidan toiminnalle. Vaikka hyvälaatuiset, ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut aitalangat, -köydet ja -nauhat kestävät pitkään, eivät nekään ole ikuisia: väistämättä tulee aika, jolloin ne on tarpeen uusia.

Vuosien mittaan aitajohtimiin kertyvät lika, sammal ja muu kasvusto sekä ajan myötä katkeilleet metallijohtimet (eli juuri ne sähköä johtavat osat), hankaloittavat kaikki sähkön kulkua aidassa. Jos aidan jatkokset ja liitokset on lisäksi tehty huolimattomasti esimerkiksi solmuilla, joissa aitalangan metallijohtimet eivät kunnolla kosketa toisiaan ja kipinöivät, on sähkön hankala kulkea aidassa sujuvasti.

Aitajohtimia on tarpeen myös aika ajoin kiristää: lämpötilanvaihtelut, langoille kertyvä lumi ja jää, eläinten törmääminen aitaan jne. saavat aitalangan aikaa myöten venymään. Roikkuvat langat voivat osua toisiinsa ja aiheuttaa kipinöintiä, mikä aikaa myöden polttaa langan poikki. Mikäli aidassa on käytetty metallitolppia, voi löysällä roikkuva lanka osua siihen ja romahduttaa koko aidan jännitteen.

Vinkkejä toimivan aidan rakentamiseen oikeasti olemassa olevilla tarvikkeilla löydät Ollin aitausoppaista ja ohjeita aitausongelmien ratkaisuun Ollin blogista. Aurinkoista kevättä!