Oikea akkuvalinta pidentää merkittävästi akun käyttöikää

Akkuvalinta paimenelle – kas siinäpä viidakko: erilaisia akkuja kun löytyy jos jonkinlaista. Kun valitaan paimenelle akkua, muutama vinkki auttaa välttämään jatkuvan akkukaupoilla ravaamisen.

Esimerkiksi paimenkäytössä varsin yleistä lyijyakkua on tarjolla monen tyyppistä. Ajoneuvojen käynnistysakut ovat niitä monelle tutumpia. Toinen yleinen akkutyyppi on niin sanottu vapaa-ajan akku, joka on tarkoitettu pienvirtakäyttöön, esimerkiksi asuntovaunuihin ja veneisiin. Hinnassa on pienehkö ero auton käynnistysakun hyväksi, ne ovat hitusen verran edullisempia.


Akkuvinkit pähkinänkuoressa:

  1. Hanki paimenkäyttöön vapaa-ajan akku käynnistysakun sijaan
  2. Lataa akku täyteen jo kun se on puolillaan
  3. Muista ladata akkua säännöllisesti myös silloin, kun se ei ole käytössä
  4. Älä säilytä akkua talvella lämmittämättömissä tiloissa

Vapaa-ajan akut sopivat käynnistysakkuja paremmin paimenkäyttöön

Suosittelemme paimenkäyttöön nimenomaan vapaa-ajan akkuja. Ne soveltuvat auton käynnistysakkuja paremmin paimenten virtalähteiksi muutamastakin syystä. Ensinnäkin vapaa-ajan akut voi purkaa pienellä virralla pitkän ajan kuluessa varsin tyhjiksi ilman, että niiden kapasiteetti kärsii. Tätähän paimenkäyttö mitä suurimmassa määrin on: varsin usein se paimen on siellä laitumen reunalla, ja se ladataan, kun virta käy vähiin (tai kun muistetaan). Toiseksi hyvä vapaa-ajan akku voi antaa pienvirtakäytössä yhdellä latauksella jopa kaksinkertaisen käyttöajan saman kokoiseen ajoneuvon käynnistysakkuun verrattuna, ja sen käyttöikä paimenkäytössä on aina pidempi kuin vastaavan käynnistysakun. Eli sen pienen eron, jonka ostohinnassa maksaa lisää, saa takaisin selkeästi pidemmässä käyttöajassa! Lisäksi vielä vinkkinä, että aurinkopaneelipaimenille parhaita akkuja ovat juuri aurinkopaneelikäyttöön suunnitellut akut, joita nykyään on saatavilla varsin mukavasti.

Käynnistysakut puolestaan on tehty antamaan suuren virran hetkellisesti ja ne on tarkoitus pitää aina täyteen ladattuna. Siksi ne soveltuvat huonosti paimenten virtalähteeksi; harva sitä paimenen akkua siellä laitumen reunalla on jatkuvasti täyteen ladattuna pitämässä. Käytännössä auton käynnistysakkua voi toki käyttää paimenten kanssa, mutta silloin on hyvä ymmärtää, että jos käynnistysakusta otetaan pientä virtaa hyvin pitkän ajan kuluessa, se alkaa tuhoutua sisäisesti (ns. sulfatoituminen). Jos auton käynnistysakun purkaa liian syvään, se voi vaurioitua jopa niin, ettei sitä voi enää ladata. Lisäksi käynnistysakut purkautuvat itsestään nopeasti, joskus jopa nopeammin kuin pienitehoisen sähköpaimenen virrankulutus. Jotta käynnistysakku kestäisi mahdollisimman pitkään, se tulee ladata jo hyvissä ajoin ennen kuin se ovat tyhjentynyt ja vähintään kuukauden välein (ns. huoltolataus). Sen ikää voi myös pidentää käyttämällä älykästä akkulaturia, joka huoltaa akkua latauksen aikana.

Muista ladata akkuja myös niiden ollessa poissa käytöstä

Tyypillinen tilannehan usein on, että akkupaimen on käytössä vain laidunkaudella ja muun ajan vuodesta akku pötköttelee unohdettuna jossain kylmävaraston hyllyn perällä. Tämä on muuten loistava keino huolehtia siitä, että keväällä pääsee taas uutta akkua hankkimaan! Akkua tulisi nimittäin ladata myös paimenen ollessa poissa käytöstä, jotta akku ei vaurioituisi itsepurkautumisen vuoksi. Viileässä varastointi on kyllä akulle hyväksi, mutta kovalla pakkasella akku voi tuhoutua jäätymällä (sitä helpommin, mitä vähemmän akussa on varausta). Akkuja ei siis tulisi säilyttää talvella täysin lämmittämättömissä tiloissa. Eivätkä ne akut tykkää myöskään kuumasta: liiallinen lämpö vanhentaa akkua.

Vaikka Ollin akkupaimenissa on syväpurkaussuoja, joka suojaa akkuja täysin tyhjäksi purkamiselta, akkujen ikä pitenee paimenkäytössä huomattavasti, jos niitä ladataan säännöllisesti jo ennen kuin paimenen syväpurkaussuoja katkaisee virran. Itsepurkautuminen ja vajaan akun sulfatoituminen koskee myös vapaa-ajan akkuja, mutta selvästi vähemmässä määrin kuin käynnistysakkuja. Käyttöiän maksimoimiseksi vapaa-ajan akkukin kannattaisi siis ladata jo kun se on puolillaan.

Millainen akun kapasiteetti pitäisi olla?

Mistä sitä sitten tietää kuinka kauan akku kestää? Se riippuu a) akun kapasiteetista (ilmoitetaan ampeeritunteina, Ah) ja b) paimenen virrankulutuksesta (ilmoitetaan milliampeeritunteina mAh, tieto läytyy paimenpakkauksesta sekä kyseisen paimenen kohdalla täällä Ollin sivuilla). Akun enimmäiskestoa (tunneissa, h) voi arvioida seuraavasti:

Jaetaan akun ilmoitettu kapasiteetti (esim. 60 Ah = 60 000 mAh) paimenen ilmoitetulla virrankulutuksella (esim. 100 mA): 60 000 mAh / 100 mA = 600 h = 25 vrk.

On syytä kuitenkin muistaa, että monissa paimenmalleissa virrankulutus vaihtelee paimenen tehoasetuksen ja/tai aidan kuormituksen mukaan. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös akun kestoon.

Seuraavan laidunkauden aloituksen saa ainakin virtalähteen osalta sujuvaksi tarkoituksenmukaisella akkuvalinnalla ja oikeaoppisella akun huollolla ja säilytyksellä. Toimii se paimenkin sitten mukavasti, kun virtaa riittää! :)

PS. Sijoitathan paimenen ja sen akun aina niin, että ne ovat eläinten saavuttamattomissa eivätkä missään vaiheessa joudu veden varaan. Akku kannattaa lisäksi suojata tarkoitukseen suunnitellulla akkulaatikolla. Niitä voi hankkia samoista paikoista kuin akkujakin ja halvimmillaan puhutaan vain noin kympin, parin sijoituksesta.