Toteuta toimiva talviaitaus

Toimivassa talviaitaamisessa pitää huomioida monta asiaa. Talvi on haastavaa aikaa aitaamiselle, sillä paitsi lumi, jää ja routiva maa, myös eläinten paksu talvikarva ja loimet toimivat tehokkaina eristeinä. Toimivassa talviaitauksessa on huomioitu aidan sähköistyksen lisäksi myös muut vuodenaikaan liittyvät erityisvaatimukset.

  • Talvella sähkö ei pääse kulkemaan eläimen jaloista lumen ja jään läpi maahan, eikä eläin tällöin saa iskua aitaa koskettaessaan. Vaikka paimen siis toimii moitteetta, sähkön tie katkeaa eristävään lumeen ja jäähän.
  • Aitanauhoihin tarttuva lumi, räntä ja jää saa lisäksi nauhat helposti roikkumaan ja venymään. Talviaitauksiin kannattaa siksi valita aitanauhoiksi nimenomaan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja, Olli Shockteq -merkittyjä tuotteita. Huomio myös aitajohtimen leveys: mitä leveämpi nauha, sitä suurempi lumi- ja tuulikuorma.
  • Lumi tuo omat haasteensa myös aitauksen korkeudelle: runsaslumisina talvina lumi voi nostaa aitauksen pohjaa merkittävästi, jolloin aitakorkeus madaltuu.

Ohjeet toimivien aitausten tekoon löydät Ollin blogista ja aitausoppaista.

talviaitusoppaan kansikuva, jossa hevosia ja luminen metsä

 

Lataa täältä Ollin aitausopas ja talviaitausopas >

Lue ohjeet Ollin blogista:

Sähköaidan kunnon selvittäminen | Talvinauhalla aitaaminen | Toimivien veräjien rakentaminen

Tuotteet

Etkö löytänyt haluamaasi tuotetta?

Mikäli tuotevalinta jäi vielä askarruttamaan tai et löytänyt lainkaan etsimääsi tuotetta, ota yhteyttä – Ollin aitaneuvonta auttaa sinua kaikissa aitaamiseen liittyvissä kysymyksissä!